Tornar enrere
Compartir

Catalunya, terra de castells



Catalunya és terra de castells... Visita'ls i fes un viatge en la història!

 

A Catalunya hi ha uns sis-cents castells i fortaleses escampats arreu del territori. Molts d'ells s'han conservat i han arribat als nostres dies transformats en museus i centres d'interpretació que podem visitar per entendre una mica més qui eren i com vivien els nostres avantpassats. 

Us proposem un recorregut pels Castells més destacats i que comparteixen usos i història amb el Castell Fortalesa d'Hostalric.

- Castell de Montsoriu: si Hostalric era la capital administrativa i judicial del Vescomtat de Cabrera, el Castell de Montsoriu era la seu feudal. El vescomte Bernat II de Cabrera a mitjans del segle XIV bastí un inexpugnable castell de cercles concèntrics format per tres grans espais: el recinte sobirà (la part més enlairada, antiga i forta de Montsoriu), el pati d’armes (concebut com un autèntic palau gòtic) i el recinte jussà (pensat com un albacar inferior). Durant la visita podreu contemplat la vila medieval d'Hostalric i la nostra inexpugnable fortalesa.

- Castell de Sant Ferran de Figueres: construït seguint el sistema baluartat com la Fortalesa d'Hostalric, domina la vila de Figueres des de dalt del turó. Els baluards, els revellins, les galeries internes i la combinació de visita interior exterior, recorden els espais de la visita al castell d'Hostalric. Del Castell de Sant Ferran destaca la visita guiada "la Catedral de l'Aigua", que posa en valor la importància de les cisternes en les fortaleses.

- Castell de Cardona: l’imponent castell de Cardona es va començar a construir fa dos mil cinc-cents anys i durant l’edat mitjana va ser la residència dels senyors de Cardona. Segles i segles d’història s’amaguen dins d’aquesta fortalesa inexpugnable en què hi ha, també, l’excepcional col·legiata de Sant Vicenç, joia del romànic llombard català. Com el Castell d'Hostalric, fou lloc de setges i batalles que portaren als senyors de Cardona a ser anomenats els Reis sense Corona.

- Castell de Peralada: declarat Bé Cultural d'Interès Nacional apareix esmentat ja al s. IX i fou el centre del comtat de Peralada. Està situat dins del nucli urbà actual de la població de Peralada, però fora del recinte emmurallat de la vila medieval seguint el mateix paral·lelisme de l'estructura urbana d'Hostalric.

La visita a aquests castells us permetrà entendre qui som i d'on venim!