Història

 

El Centre Gastronòmic Domus Sent Soví es troba a l'edifici de Can Llensa, edifici construït l’any 1898 per l’empresari Alfons Llensa i Plademunt com a fàbrica de taps de suro. La seva activitat principal es centrava en l’exportació de taps per a la indústria del xampany francès fins que a l’any 1914, amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial, l’empresa va haver de tancar.

Més tard, durant la Guerra Civil, es va reconstruir l’edifici per a fer-lo servir com a escola municipal. Ja cap a mitjans dels anys setanta l’Ajuntament va comprar la finca a la família Llensa i a l’any 2004 va ser rehabilitat per a ubicar-hi el Centre cívic, el Casal d’Avis i la Biblioteca Modest Salse.

Uns anys més tard, i amb l’objectiu de dinamitzar l’economia del municipi, es va decidir transformar l’equipament en un centre gastronòmic dedicat a la promoció del producte i dels productors locals mitjançant l’organització d’activitats vinculades a la cuina i a la gastronomia.

L’espai va ser ideat per MSB Estudi Taller d’Arquitectura i l’execució la van dur a terme empreses i professionals locals. L’any 2010 es va inaugurar el Centre Gastronòmic Domus Sent Soví, seu també de l’Oficina de Turisme d'Hostalric.

El Centre Gastronòmic pren el nom de receptari Sent Soví (1324), també conegut com el Llibre de totes maneres de potatges de menjar, fent així un homenatge a la tradició gastronòmica catalana. Aquest receptari medieval, el primer conegut en català, és el llibre de cuina més antic d’Europa escrit en llengua vernacle. Les seves més de dues-centes receptes van tenir gran influència aleshores i, avui, ja al segle XXI, tornen a prendre vida en aquesta domus, la casa de la tradició gastronòmica catalana.